Fundacja GROM. Siła i Honor
Kalendarium wydarzeń 2022 roku

KALENDARIUM IMPREZ I PRZEDSIĘWZIĘĆ NA 2022 R. FUNDACJI GROM. SIŁA I HONOR

📅 14 maja – 78-a rocznica zrzutu “Cichociemnych” w ramach operacji Weller 2. Kołaków w gminie Dąbrówka

📅 28 -29 maja – I edycji Dnia Weterana w Kazimierzu Dolnym

📅 03 – 05 czerwca – XIV edycji Jarmarku Tumskiego i Dni Historii Płocka

📅 16 czerwca – Msza święta o godzinie 12:00 w intencji 10-tej rocznicy śmierci śp. gen. bryg. Sławomira Petelickiego w Katedrze Polowej Wojska Polskiego

📅 25 czerwca – Udział w prelekcji poświęconej tematyce uzbrojenia, wyposażenia i umundurowania “Cichociemnych” Spadochroniarzy Armii Krajowej w ramach projektu “Wdzięczni Weteranom Działań Poza Granicami Państwa” w Węwolnicy

📅 26 czerwca – Udział w ramach konkursu o weteranach Wojska Polskiego na rynku w Wąwolnicy

📅 13 lipca –  ” W nieszczęściu jedyny” – wystawa poświęcona gen. Tadeusz Jordan Rozwadowskiemu (1866-1928) w X Pawilonie Cytadeli Warszawskiej

📅 06 – 07 sierpnia – Udział w obchodach 78 – ej rocznicy bitwy pancernej stoczonej przez jednostki Wojska Polskiego z Niemcami pod Studziankami  w sierpniu 1944 r. Miejsce obchodów –  Studzianki Pancerne

📅 21 sierpnia – Udział w odsłonięciu tablicy informacyjnej poświęconej grupie „Cichociemnych” Spadochroniarzy Armii Krajowej, którzy skakali w nocy z 1 na 2 września 1942 r. w miejscowości Bogatki koło Grójca w specjalnej i tajnej operacji lotniczej „Smallpox”, w ramach projektu „Cichociemne” Mazowsze 2022

📅 21 sierpnia – “Spotkanie z Historią” w Muzeum im. Kazimierza Pułaskiego w Warce

📅 27 – 28 sierpnia – XIII edycja Festynu Komandosa w Dziwnowie – wystawa poświęcona śp. gen. bryg. Sławomira Petelickiemu, twórcy i dwukrotnemu dowódcy JW GROM

📅 17 września – X GROM CHALLENGE w Czerwonym Borze

📅 18 września – Udział w inauguracji nadania prywatnej szkole podstawowej integracyjnej przy ul. Ogrodowej w Nasielsku ( w województwie mazowieckim ) imienia poległych amerykańskich pilotów myśliwskich zestrzelonych przez Niemców w czasie osłony nalotów bombowych USA na Warszawę we wrześniu 1944 r. w rejonie Nasielska

📅 25 września – Udział w odsłonięciu tablicy informacyjnej poświęconej grupie „Cichociemnych” Spadochroniarzy Armii Krajowej, którzy skakali w nocy z 3 na 4 marca 1942 r. w miejscowości Łosinno koło Wyszkowa w specjalnej i tajnej operacji lotniczej „Collar”, w ramach projektu „Cichociemne” Mazowsze 2022

📅 2 października – Udział w obchodach 83-ej rocznicy przybycia oddziału mjr Henryka Dobrzańskiego “Hubala” do miejscowości Poręba Kocęby koło Broku ( w województwie mazowieckim ) w celu przeprawy przez Bug we wrześniu 1939 r.

📅 23 października – Memoriał gen. Sławomira Petelickiego – wystawa kolekcji japońskiej w Muzeum Etnograficznym w Warszawie.

📅 20 grudnia –spotkanie Wigilijne.