Fundacja GROM. Siła i Honor
Władze fundacji

Zarząd Fundacji:

Agnieszka Petelicka – Prezes Zarządu

Z wykształcenia menadżerka, absolwentka zarządzania i marketingu (dyplom MBA Oxford Brookes University oraz dyplom Executive MBA Francuski Instytut Zarządzania). Ma ponad 20-letnie doświadczenie w tworzeniu i realizacji strategii komunikacyjnych firm i organizacji pozarządowych. Pracowała m.in. dla takich korporacji jak: Kraft Jacobs Suchard, Xerox, Pirelli, Kruszwica, Financial Times, Eurosport. W ramach Fundacji Ryszarda Krauze współpracowała z Europejskim Festiwalem Filmowym, Warszawskim Festiwalem o Tematyce Żydowskiej, Wielokulturowym Festiwalem Galicja, Festiwalem Filmów Fabularnych w Gdyni. Wyprodukowała film dokumentalny pt. „W poszukiwaniu utraconych lat”, który otrzymał II nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu „Rozstaje Europy”.
Zasiada w Radzie Mazowieckiego Oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia jako przedstawiciel Sejmiku Województwa Mazowieckiego. Absolwentka studiów podyplomowych Pomoc Humanitarna na Uniwersytecie Warszawskim. Obecnie w trakcie studiów podyplomowych z suicydologii prowadzonych przez Polskie Towarzystwo Suicydologiczne. W ostatnich latach, oprócz działalności społecznej prowadziła również akcje edukacyjne dotyczące promowania postaw patriotycznych wśród dzieci i młodzieży. Sama mówi: “Celem wszystkich członków nowo powstałej fundacji GROM. SIŁA I HONOR jest doprowadzenie do tego, abyśmy w krótkim czasie stali się prężnie działającą organizacją na wzór J.W. GROM, która stała się wizytówką Polski na świecie i marką samą w sobie. Naszą misją jest kontynuowanie idei pomocy zapoczątkowanej przez Mojego Męża, śp. gen. bryg. Sławomira Petelickiego”.

Rada Fundacji:

gen. broni Waldemar Skrzypczak – Przewodniczący Rady

Waldemar Skrzypczak (ur. 19 stycznia 1956 r. w Szczecinie) – generał broni, oficer dyplomowany wojsk pancernych i zmechanizowanych. W 1976 roku rozpoczął służbę w Wojsku Polskim. W latach 2006-09 pełnił stanowisko dowódcy Wojsk Lądowych.

W latach 1976-1980 ukończył Wyższą Szkołę Oficerską Wojsk Pancernych w Poznaniu. Absolwent Akademii Sztabu Generalnego Wojska Polskiego oraz Podyplomowych Studiów Operacyjno-Strategicznych w Akademii Obrony Narodowej w Warszawie.Ukonczyl w 2006 Survey of Topics in Strategic-Level Defense Resources Management w Defense Resources Management Institute w Naval Postgraduate School,Monterey,California(USA).

Pierwsze stanowisko służbowe – dowódcy plutonu czołgów – objął w 16 Dnowsko-Łużyckim Pułku Czołgów Srednich  w Słupsku. W 1982 roku został dowódcą kompanii czołgów w tej jednostce wojskowej, a dwa lata później skierowano go do Akademii Sztabu Generalnego. Po jej ukończeniu w 1987 roku pozostał w Warszawie, gdzie był aspirantem w Zarządzie Operacyjnym Głównego Zarządu Szkolenia Bojowego Wojska Polskiego. Następnie służył w 20 Dywizji Pancernej na stanowiskach szefa Sztabu 68 Pułku Czołgów w Budowie i szefa Sztabu 33 Pułku Zmechanizowanego w Złocieńcu. W 1991 roku objął dowództwo 32 Budziszyńskiego Pułku Zmechanizowanego w Kołobrzegu. Od 1993 do 1996 roku zajmował posadę szefa Sztabu 1 Warszawskiej Dywizji Zmechanizowanej w Legionowie, po czym otrzymał przydział do Dowództwa Wojsk Lądowych w Warszawie, w którym był zastępcą szefa Szkolenia Bojowego. W 1997 roku ukończył Podyplomowe Studia Operacyjno-Strategiczne w Akademii Obrony Narodowej.

W latach 1998-2001 dowodził 16 Pomorską Dywizją Zmechanizowaną w Elblągu. Następnie pełnił kolejno funkcje: szefa Szefostwa Wojsk Pancernych i Zmechanizowanych – zastępcy szefa Szkolenia Wojsk Lądowych, szefa Zarządu Doktryn i Szkolenia Sił Zbrojnych Generalnego Zarządu Operacyjnego P3 w Sztabie Generalnym, Wojska Polskiego w Warszawie oraz szefa Zarządu Operacji Lądowych G3 – zastępcy szefa Sztabu Wojsk Lądowych. W 2003 roku wyznaczono go dowódcą 11 Lubuskiej Dywizji Kawalerii Pancernej w Żaganiu. Od lutego do lipca 2005 roku dowodził Wielonarodową Dywizją Centrum-Południe w ramach IV zmiany Polskiego Kontyngentu Wojskowego Irak. 3 października 2006 roku został dowódcą Wojsk Lądowych, którymi dowodził do września 2009.

Paweł Gricuk – Wiceprzewodniczący Rady

Założyciel PG Energy Capital Management („PG Energy”)ma ponad 30 letnie doświadczenie w finansach i energetyce, które zdobywał w polskich i międzynarodowych spółkach.

Od 1993 do 2005 roku pracował w J.P. Morgan w Londynie, oraz był Prezesem Przedstawicielstwa J.P. Morgan Chase Bank w Warszawie (2001-2005). Pracując w londyńskim biurze JP Morgan, był odpowiedzialny za organizację finansowania na międzynarodowych rynkach kapitałowych a także był członkiem zespołu JP Morgan Capital, który był odpowiedzialny za bezpośrednie inwestycje JP Morgan w Europie Środkowej i Wschodniej oraz na Bliskim Wschodzie i w Afryce.

W czasie swojej kariery w bankowości inwestycyjnej Paweł Gricuk zorganizował finansowanie na ponad 14 miliardów dolarów dla rządów i przedsiębiorstw w Europie. W Polsce był odpowiedzialny m.in. za finansowanie i debiut giełdowy TVN S.A. oraz inwestycję kapitałową J.P.Morgan w Bank Handlowy w Warszawie. Po 12 latach pracy w J.P. Morgan, przy wsparciu funduszu Mid-Europa przejął spółkę Wheelabrator Inc. w Denver (USA), światowego producenta maszyn do polerowania powierzchni stalowych.

W latach 2007-2010, Prezes Zarządu Petrolinvest S.A., pierwszej polskiej spółki poszukiwawczo-wydobywczej, która realizowała program poszukiwania ropy i gazu w Kazachstanie oraz w Rosji.

Członek Rady Dyrektorów Wheelebrator Inc Od roku 2005, przez 10 kolejnych kadencji Członek Rady Nadzorczej TVN S.A. W latach 2014-2015 Członek Rady Nadzorczej Tele- Fonika Kable S.A. gdzie był odpowiedzialny za refinansowanie zadłużenia wielkości 1,4 miliarda złotych. W latach 2013-2018, Przewodniczący Komitetu Inwestycyjnego Funduszu Przedsiębiorstw Polskich Inwestycji Rozwojowych S.A. oraz członek Komitetu Inwestycyjnego Funduszu Infrastrukturalnego. W latach 2015-2016, członek Rady Nadzorczej Paradyż S.A., obecnie członek Rady Nadzorczej Eques TFI S.A. W 2012 roku przejął Trans-Energo S.A., wyspecjalizowaną firmę inżynierską świadczącą usługi dla elektrowni i firm telekomunikacyjnych. Po przeprowadzeniu restrukturyzacji przedsiębiorstwo zmieniło nazwę na PG Energetyka Sp. z o.o. W 2017roku utworzył joint-venture z londyńską spółką Clean Africa Investment. – CoalTech Poland Sp. z o.o. W 2018 roku kupił od Grupy Budimex S.A. 98,6% akcji Elektromontażu Poznań S.A. Paweł Gricuk ukończył Wydział Ekonimiczno-Socjologiczny, kierunek Handlu Zagranicznego na Uniwersytecie Łódzkim. Studiował również w Chinach na Pekińskim Uniwersytecie Studiów Zagranicznych (Beijing Foreign Studies University). Biegle posługuje się językiem angielskim i rosyjskim oraz w stopniu podstawowym niemieckim i chińskim.

Wiesław Woźnica – Członek Rady

St.chor.sztab.re, technik uzbrojenia. W 1991 ukończył jako prymus Szkołę Chorążych Uzbrojenia w Olsztynie (Centralny Ośrodek Szkolenia Służby Uzbrojenia i Elektroniki). W latach 1991-1999 pełnił służbę jako Szef uzbrojenia w 9 Batalionie i 7 Pułku Łączności Nadwiślańskich Jednostek Wojskowych MSW. Przez ponad 10 lat pełnił służbę w JW. GROM na stanowiskach logistycznych związanych z uzbrojeniem. Weteran misji zagranicznych w Iraku i Afganistanie.
Jest właścicielem firmy GUN-CENTER Wiesław Woźnica. Koncesja MSW B-055/2014

Kacper Petelicki – Członek Rady

Jestem absolwentem Gimnazjum i Liceum im. Stefana Batorego w Warszawie. Aktualnie studiuję medycynę – w przyszłości chciałbym zostać chirurgiem ortopedą. Moją największą pasją od dziecka była biologia, a przede wszystkim zwierzęta – ich różnorodność i zachowania oraz zdolność do ruchu, biegania, wspinaczki (stąd ortopedia). Fascynują mnie również pojazdy mechaniczne i ich konstrukcje, w szczególności samochody i motocykle. Mimo odmiennych pasji i zainteresowań jestem bardzo dumny z osiągnięć Taty i poprzez moje działanie w fundacji pragnę pielęgnować pamięć o Nim.

,