Spotkanie Wigilijne

W celu zintegrowania i skonsolidowania środowiska operatorów sił specjalnych i żołnierzy pozostałych formacji Wojska Polskiego Fundacja GROM. Siła i Honor oraz Samsung Electronics Polska sp. z o.o zorganizowały wspólnie Spotkanie Wigilijne w dniu 20 grudnia br. W tym roku zaplanowaliśmy program artystyczny zatytułowany „Światłocień C. K. Norwida – słowem, muzyką i węglem malowany” poświęcony twórczości i życiu wybitnego artysty C. K. Norwida. Scenariusz powstał na podstawie jego listów, myśli, poezji i dramatów. Widzowie dowiedzą się wielu ciekawostek z życia poety, będą mogli docenić również jego poczucie humoru. Usłyszą opowieść poruszającą wątek wielkiej niespełnionej miłości, tułaczki po świecie i dramatu u schyłku życia. W trakcie spotkania z publicznością wybrzmią specjalne dobrane wiersze i fragmenty poematów Norwida w autorskich interpretacjach zawodowych aktorów. Norwid pozostawał pod ogromnym wpływem muzyki F. Chopina. To On jest autorem słów o kompozytorze: ,,Rodem warszawianin, sercem Polak, a talentem świata obywatel”. Muzyka Fryderyka Chopina będzie więc towarzyszyła artystom podczas programu. W trakcie wydarzenia wybrzmią również utwory C. Norwida w wersji wokalnej, wykonane przez solistkę w aranżacjach specjalne dla niej stworzonych.
Często zapominamy, iż C. K. Norwid był również rzeźbiarzem ,malarzem i rysownikiem. W trakcie całego programu artysta – rysownik inspirowany poezją Norwida i muzyką Chopina będzie tworzył na żywo malarską panoramę ,,Mazowieckie tęsknoty C. K. Norwida”. Obraz, sygnowany pieczęcią artysty będzie ukoronowaniem programu artystycznego pt:,,Światłocień C. K. Norwida – słowem, muzyką i węglem malowany” i na zakończenie programu zostanie uroczyście wręczony organizatorom spotkania. Stanie się trwałym śladem upamiętniającym zaangażowanie organizatorów w przywracanie pamięci i promowanie twórczości tego wyjątkowego artysty i Polaka.

ARTYŚCI BIORĄCY UDZIAŁ W PROGRAMIE:
Aurelia Sobczak – absolwentka PWSFTv i T w Łodzi, aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna, scenarzystka, reżyserka filmów dokumentalnych, trenerka w Polskim Radio w dziale Edukacji Medialnej, redaktorka w portalu wwl24. Za swoją działalność artystyczną odznaczona Medalem ,,Pro Patria” i Krzyżem Kresowym.

Stanisław Górka – aktor teatralny i filmowy, od 1979 r. nauczyciel akademicki w PWST w Warszawie. Lider Towarzystwa Teatralnego Pod Górkę. Największą popularność przyniosła mu rola Zbigniewa w serialu ,,Plebania”. W 2012 r. otrzymał Brązowy Medal ,,Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.

Małgorzata Wdziekońska – magnetyczna wokalistka związana z polską sceną muzyczną. Jej autorskie interpretacje utworów budzą zawsze moc pozytywnych emocji wśród widowni. Swą wrażliwością i kulturą muzyczną porusza najczulsze struny ludzkich serc.

Piotr Karsznia – rysownik, ilustrator z telewizyjnego programu ,, Było…nie minęło”. Twórca licznych murali upamiętniających wydarzenia historyczne. Autor rysunków do książek: ,,Mazowieckie tęsknoty Cypriana Kamila Norwida”, ,,Na ścieżkach pamięci”, ,,Wojna polsko -bolszewicka
w literaturze polskiej”

W uroczystości Wigilijnej wzięli udział między innymi byli i obecni dowódcy, operatorzy i żołnierze jednostki specjalnej „GROM”, Komponentu Wojsk Specjalnych, pozostałych formacji Wojska Polskiego, weterani Polskich Misji Wojskowych, dziennikarze, aktorzy, samorządowcy i przedstawiciele organizacji pozarządowych oraz wielu innych znamienitych gości.